Obezite Nedir?

Obezite ya da halk arasında bilinen adıyla şişmanlık, vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar.

Obezite, insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlayan bir hastalıktır .Düşük kalorili diyetler, ilaç tedavileri, davranış değiştirme ve egzersiz tedavisi gibi çeşitli terapötik yaklaşımlar mevcuttur. Ancak obezitenin uzun dönemli tedavisinde tek etkili yöntem cerrahi müdahaledir.

Kimlere  ameliyat önerilir?

Uluslararası kriterlere göre vücut kitle endeksi 40’ın üzerinde olan herkese obezite cerrahisi önerilebilir. Eşlik eden ciddi bir rahatsızlığı (diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalığı, eklem hastalıkları vb.) olan hastalarda bu sınır 35’tir .

Morbid Obezite Cerrahisi nerede ve nasıl yapılmalıdır?

Morbid Obezite Cerrahisi bir ekip çalışmasıdır. Ekip çalışmasındaki temel amaç doğru hastaya, uygun  cerrahi işlemin uygulanmasını sağlamaktır. Ameliyat öncesi yapılacak olan tetkikler, muayeneler ve görüşmeler çok önemlidir. Bu işlemler sırasında hastanın altta yatan hastalıkları ortaya çıkarılmakta ve ameliyat sonrası ortaya çıkabilecek şanssızlıklar en aza indirgenmektedir. Obezite cerrahisi tam donanımlı bir hastanede yapılmalıdır ki bu hastane gerektiğinde yoğun bakım, solunum cihazı desteğini verebilmelidir.

Laparoskopik Obezite Cerrahisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Laparoskopik bir prosedürde, cerrahlar kanülle (dar ve tüp şeklindeki araç) karna girebilmek için küçük insizyonlar kullanırlar. Küçük bir video kameraya bağlı olan laparoskop, küçük kanül aracılığıyla içeri sokulur. Böylece mide ve diğer iç organların büyütülmüş görüntüsü cerrahın görebileceği şekilde TV ekranına yansır. Ameliyatı gerçekleştirmek için gereken özel araçları kullanabilmek amacıyla beş ya da altı insizyon ve kanül yerleştirilir. Karın karbondioksit gazı (CO2) ile şişirildikten sonra ameliyat tamamen karnın içerisinde yapılır. Ameliyat tamamlandığında gaz boşaltılır.

Hasta Ne Zaman Kilo Vermeye Başlıyor?

Ameliyattan sonra hemen az yemek yeme özelliğini kazanıyor. Diyetine hemen başlıyor. Bu durumda hızlı bir şekilde kilo veriyor. Teknik olarak diyetini hiç aksatmadığı için 6 ay içinde fazla kilolarının yüzde 60’ından kurtuluyor. Bir buçuk yıl içinde fazla kilolarının yüzde 80’inden kurtuluyor. Siz üzerine spor ve diyet da yaparsanız ideal kilonuza kavuşuyorsunuz.

Ameliyat olması gerekecek kadar Morbid obez olmayan, obezite problemi olan hastalar ne yapmalı?

Cerrahi tedavi gerektirmeyecek derecede obezite problemi olan hastalara davranış biçimlendirmesi, egzersiz reçetesi,  diet vb.  yardımlar sunmaktayız.