Anestezi ve Reanimasyon 

Yaşamsal fonksiyonlarda bir değişiklik olmaksızın geçici bilinç kaybı ve refleks aktivitede azalma hali genel anestezi olarak adlandırılmaktadır. Vücudumuz beyin ve omuriliğimizle bağlantılı milyonlarca sinir hücrelerinden ve ağlarından oluşmuş mükemmel bir iletişim şebekesine sahiptir. Bu şebeke sayesinde ağrılı uyaranlar beyne iletilir ve acı duyulur. Acı ileten sinir yolları üzerinde iletimin değişik seviyelerde engellenmesi anestezi oluşturmaktadır.

Güvenli anestezi uygulayabilmenin ilk şartı her hasta için kendisine uygun bir anestezi planı yapmaktır. Bu planın yapılabilmesi için önce hastanın tıbbı durumu anestezi uzmanı tarafından ortaya koyulmalıdır. Ameliyat veya lokal girişim kararı verilen hastalarımızın anestezi muayenesi, tıp eğitimi üzerine anestezi ve reanimasyon uzmanlığı eğitimi yapmış olan hekimlerimiz tarafından yapılır.

Hastanın özellikle yaşamsal işlevleri kontrol edilir, tıbbı geçmişi değerlendirilir, gerekirse bazı laboratuar incelemeleri yapılır. Hastanın şikâyetleri ve hastalıkları, kullandığı ilaçlar göz önüne alınarak gerekli ise solunum, kalp hastalıkları vb. durumlarda konsültasyon yapılır. Bu işlemlerden sonra anestezi uzmanı ameliyatı yapacak cerrah ile görüşerek hasta için en uygun ve en güvenli anestezi yöntemini belirler. Ameliyat bitimini takiben anestezi uzmanı gözetiminde hasta uyandırılır ve uyanma odasına alınır. Hasta burada ısıtılır, ağrısı dindirilir, bulantı ve kusmaya karşı önlemler alınarak, konforlu bir şekilde odasına gönderilir.

Anestezi Türleri

Lokal, bölgesel ve genel anestezi şeklinde adlandırılır. Uygulanacak anestezi türüne, anestezi uzmanı, cerrahinin ve hastanın görüşlerini alarak karar verir.

Lokal Anestezi

Küçük ameliyatlarda ameliyat bölgesinin yakın çevresine iletimi engelleyen ilaçların verilmesi ile oluşan anestezidir. Hasta uyanıktır.

Bölgesel Anestezi

Vücudun daha geniş bölgeleri, örneğin belden aşağı veya bir yarısında anestezi oluşturmaya denir. Bunun için ilaç omuriliğe veya omuriliğe varmadan geniş bir sinir grubunun oluşturduğu bağlantı yerleri üzerine verilir. Bu anestezi türünde hasta uyanıktır ancak hastanın sıkıntısını gidermek için bazı sakinleştirici ilaçlar verilebilir.

Genel Anestezi

Hastanın uyutularak ağrı duyusunun beyin düzeyinde engellenmesidir.

 

BU BİRİMDE GÖREVLİ HEKİMLERİMİZ

Uzm. Dr. Mustafa Kütük

Anestezi ve Reanimasyon

Uzm. Dr. Bora BÜYÜKVANLI

Anestezi ve Reanimasyon

Uzm. Dr. Ayşe Gül UÇAR

Anestezi ve Reanimasyon